Melatonine bij baby's

Baby's slapen nou eenmaal niet meteen als roosjes. Slapen als een baby is vaak niet de realiteit. Een van de onderliggende factoren die van invloed zijn op het slaappatroon van je baby, is de aanmaak van Melatonine, een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij het reguleren van slaap-waakcycli (dag en nachtritme/circadiaans ritme). Baby's kunnen maar kort slapen, zodra ze een dag-/nacht ritme ontwikkelen kunnen baby's langer slapen. Zie mijn blog over de slaapcyclussen en hoe ze die aan elkaar koppelen, lees het hier. 

 

Melatonine is een hormoon dat van nature in het lichaam wordt aangemaakt en een cruciale rol speelt bij het reguleren van het slaap-waakritme. Bij baby's wordt de productie van Melatonine beïnvloed door externe factoren, waarvan licht een van de belangrijkste is. Het is bekend dat blootstelling aan licht de aanmaak van Melatonine onderdrukt, terwijl duisternis de productie ervan stimuleert. Dit betekent dat een donkere slaapomgeving kan helpen bij het bevorderen van een gezond slaappatroon bij je baby. Ook overdag bij de slaapjes. Zorg dat het slaapkamertje van je baby als hij of zij gaat slapen zo donker mogelijk is. Mocht je een keer ergens anders slapen en de gordijnen o.i.d. zijn te lichtdoorlatend, zorg dan dat je een rol vuilniszakken bij je hebt. Zo kun je de kamer alsnog donkerder maken.

 

Daarnaast kun je overwegen om nachtlampjes en andere lichtbronnen te vermijden tijdens de slaaptijd van je baby.

 

Naast het belang van een donkere slaapomgeving, is het ook essentieel om te benadrukken dat je baby het beste in haar of zijn eigen bedje of wiegje moeten slapen. Het creëren van een veilige slaapomgeving voor je baby, zoals aanbevolen door Veiligheid.nl omvat het gebruik van een stevig slaapoppervlakte, een veilig bedje of wiegje, vrij van los beddengoed, knuffels en andere objecten die verstikkingsgevaar kunnen veroorzaken.

Door je baby in zijn of haar eigen bedje of wiegje te laten slapen, bevorder je een veilige slaapomgeving. Leg je baby ook altijd op zijn of haar rug.

 

De productie van Melatonine is van groot belang voor de slaap van baby's van 0-4 maanden. Het creëren van een donkere slaapomgeving en het zorgen voor een veilige slaapplek in een wiegje of bedje dragen bij aan een gezond slaappatroon voor je baby. Door deze tips te volgen, kun je helpen om een goede slaapomgeving te creëren en de slaapkwaliteit van je baby te ondersteunen, wat op zijn beurt kan bijdragen aan een goede ontwikkeling van je kleintje. Hoe je verder de slaap kunt verbeteren, lees je hier. 

 

Liefs, 

 

Marilot

Reactie schrijven

Commentaren: 0