Verzwaringsdeken

Als volwassene kan een verzwaringsdeken helpen bij het slapen. Door de druk van het gewicht kan je je veiliger en geborgen voelen. 

Ik ben zelf een enorme koukleum en heb een zware deken om te slapen. Ik snap dus de voordelen van een verzwaringsdeken. Maar ik wil wel ouders bewust maken dat zij een juiste keuze maken mochten ze een verzwaringsdeken willen gebruiken voor hun kind. 

 

Tegenwoordig kan je voor elke kwaal wel een product vinden wat lijkt te helpen. Maar bij een verzwaringsdeken waarschuwen specialisten dat je dit niet moet gebruiken bij jonge kinderen/baby’s. Verwarmingsdekens zijn niet voor kleine kinderen bedoelt. 

Er zijn honderd manieren om je baby beter te laten slapen, een verzwaringsdeken is niet het eerste waar ik als moeder en slaapcoach aan denk en zeker niet bij jonge baby’s.

Een verzwaringsdeken bij baby’s kan voor wiegendood zorgen. Doordat baby’s nog zachte ribben hebben kunnen deze misvormen door de druk van de deken. Ook drukt de deken op de longetjes en het hartje van de baby. Een verzwaringsdeken zou er ook voor kunnen zorgen dat je baby zo diep slaapt, het niet meer wakker wordt voor een voeding. 

De deken zorgt ervoor dat je moeilijker kan bewegen, als de deken wel zou verschuiven over het hoofd van een baby, zou dat desastreuze gevolgen kunnen hebben.  

Let dus ook op als je zelf een verzwaringsdeken hebt en je wilt co-slapen met je kind. Lees hier alles over Veilig Slapen.

 

 

Wat kan je wel doen bij een pasgeboren baby:

Je kan je baby wel zachtjes wiegen, sussen, binnenkort zal ik een stukje schrijven over de Dr.Karp (vijf-S) methode. Een donkere kamer helpt de aanmaak van melatonine, ook overdag, en zorg dat je kindje overdag af en toe naar buiten gaat. Dit om de ontwikkeling van het biologische ritme aan te moedigen. 

 

Wanneer kan je wel een verzwaringsdeken gebruiken?

Persoonlijk zou ik het niet doen, maar mocht je perse een verzwaringsdeken willen gebruiken, gebruik hem dan pas vanaf een jaar of drie/vier. Sowieso als je kind meer dan 14 kg. weegt. Let altijd op welk gewicht je verzwaringsdeken heeft, want een te zware (kinder) deken kan alsnog gevaarlijk zijn bij kinderen van drie a vier jaar. 

 

Mocht je meer informatie willen over de mogelijkheden om je baby beter te laten slapen, stuur mij dan een berichtje.

 

Liefs,

 

Marilot

Reactie schrijven

Commentaren: 0