Babynestje

Bijna elke (aanstaande) ouder heeft een babynestje in huis. Ik heb er tijdens mijn kraamtijd ook veelvoudig gebruik van gemaakt. Echter weet ik nu dat een babynestje niet geheel veilig is. Het is een makkelijke manier om even je baby of kindje weg te leggen zodat je als ouder je handen vrij hebt. Maar is dat veilig?

 

Je kan het nestje veilig gebruiken, onder toezicht, 24/7 toezicht, een babynestje 's nachts gebruiken is veilig, mits je er als ouder dus met je open ogen boven hangt. Dat is best vermoeiend. 

Het babynestje is een soort matrasje met een opstaande rand, er zit een zachte bodem in en alle onderdelen kan je wassen en uit elkaar halen. Het babynestje is een Zweeds product, de boodschap luidt dat zij het product ontwikkeld hebben omdat ze meer geborgenheid voor een baby willen creëren, een super mooi gegeven, alleen is het in gebruik net even een beetje anders.

Op de website van DockaTot staat letterlijk dat je je baby of kind naar een veiligere slaapplaats moet brengen als hij in slaap valt in het babynestje.

 

Waarom is een babynestje onbeheerd onveilig?

Een baby kan met zijn gezicht tegen de randen van het babynestje aankomen, dan ontstaat er warmtestuwing en zorgt het ervoor dat de adem van een baby opnieuw wordt ingeademd (rebreathing) en kan een baby te weinig zuurstof krijgen. Sommige baby’s kunnen namelijk nog niet goed reageren op een prikkel dat er te weinig zuurstof komt, dit ontwikkeld zich pas na het eerste levensjaar.

Een baby kan ook rollen tegen de randen maar het babynestje wordt ook vaak tussen de ouders in bed gelegd. Dan is de kans op warmtestuwing nog groter, het dekbed kan onverhoopt over de baby komen of een ouder kan over de baby rollen. Ja echt, als je heel erg moe bent (zeker de eerste paar weken met een pasgeborene) ben je soms minder scherp.

 

In Amerika zijn ze bezig om het gebruik van babynestje te verbannen en reclame of promotie te weren.

Ik pleit voor meer bewustwording van het gebruik van een babynestje. Ik ben niet pessimistisch, maar wel voorzichtig. Sommige ouders zijn namelijk super vatbaar voor trends en al helemaal als het gaat over veilig slapen. Er zijn duizenden meningen op social te vinden over wel of niet samen slapen. Maar ik ben slaapcoach en ik adviseer alleen maar wat ik moet adviseren en dat zijn de richtlijnen van Veiligheid.nl 

Gebruik je verstand, laat je baby niet onbeheerd in een babynestje slapen. 

 

Sidenote: ik heb nu alleen het merk DockaTot uitvergroot, maar er zijn natuurlijk heel veel merken en uitvoeringen van het fenomeen babynestje in omloop. Lees dus altijd de instructies op de website van je gekochte babynestje. Er zijn op dit moment nog geen ongelukken bekend of geregistreerd door het gebruik van een babynestje, laat dat ook zo blijven. 

 

Liefs, 

 

Marilot

Bron: dockatot.com

 

Bron: dockatot.com

Reactie schrijven

Commentaren: 0