Nachtmerries en Nachtangsten

 

Nachtmerries en nachtterrors zijn twee verschillende gebeurtenissen. 

Waarbij nachtmerries vaak een voorstelling of herinnering kunnen zijn van wat een kindje heeft meegemaakt is een nachtterror of nachtangst ineens een reactie (vanuit het brein) in de slaap waarbij er geen herinneringen aan gekoppeld zijn. 

 

Bij een nachtmerrie is een kindje wakker, vaak verdrietig en weet hij of zij goed waarom ze wakker werden. Nachtmerries lijken heel echt. Misschien heeft hij of zij iets engs op de TV gezien of is er een gebeurtenis gaande wat veel impact heeft (denk aan een verhuizing, geboorte of overlijden) die gebeurtenissen worden vaak in de REM-slaap verwerkt. Bij een nachtmerrie kan je je kindje goed kalmeren, praat over de nachtmerrie en laat zien dat de kamer en het bed een veilige plek zijn om te slapen. Omdat ze vaak hun nachtmerrie kunnen onthouden kun je de volgende dag het ter sprake brengen. 

 

Bij nachtangsten ligt dat anders, dan worden kindjes vaak wakker in het eerste deel van de nacht en zijn ze erg van slag. Het verschil zit het in de benadering, bij een nachtangst is het lastig om contact te maken met je kind. Aanraking kan ervoor zorgen dat je kind nog meer overstuur raakt. Het beste wat je kunt doen is op een afstandje wachten tot het over is. Jouw aanwezigheid zal voldoende zijn. Kinderen hebben geen herinneringen aan de nachtangsten en zullen zich de volgende dag er niets van herinneren. 

Anders dan bij een nachtmerrie, waarbij er vaak een aanleiding is, is een nachtangst iets wat vanzelf over gaat of minder wordt. Liefs,


Marilot

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0