Het werk als slaapcoach

Als aanstaande ouder vergaar je zoveel mogelijk informatie over zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling en bijvoorbeeld borstvoeding etc. Maar wie vertelt je eigenlijk wanneer je kindje kan doorslapen? Hoe moet je dat doen als je je kindje niet in slaap krijgt of als jouw baby heel veel huilt en er geen medische reden is. Slaapt je kind dan wel goed?

 

Doordat er zoveel informatie beschikbaar is, kan je door de bomen soms het bos niet meer zien. Een kind moet je leren slapen, maar dat kan op verschillende manieren. 

Een slaapcoach kan je daarbij helpen. Wij zijn opgeleid om jou de juiste informatie te geven omtrent veilig slapen en hoe je het slaapgedrag van je kindje kan bevorderen.

 

Als ik voor gezinnen een persoonlijk slaapplan maak, gaat er eerst een intake gesprek aan vooraf. Hierin nemen we alles door, slaapritmes, bedroutines, slaaptijden, slaapduur, slaapomgeving etc.

Daardoor kan ik een analyse maken en een slaapplan met methodes, adviezen, richtlijnen en tips. Dat slaapplan en de methode gaan we invoeren en ik zal je dan twee weken lang begeleiden. 

Die twee weken zijn van belang omdat het slaapgedrag van je kindje soms heel snel herstelt en na een week of wat weer kan omslaan. Dit komt vaak omdat we het slaaptekort dan hebben aangepakt. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn, bij sommige kindjes is het slaapgedrag al binnen 4 dagen super goed verbeterd. En soms hebben gezinnen twee of soms wel drie weken begeleiding nodig. Dit hangt altijd af van het karakter van het kind, de inzet van de ouder(s) en eventueel onvoorziene gebeurtenissen zoals het ziek worden van je kindje. 

 

Het mooiste van slaapcoach zijn is dat ik gezinnen kan helpen, het slaapgedrag van hun kind verbetert waardoor een gezin weer uitgerust en vrolijk wakker wordt. Slapen is zo belangrijk, pas als je een tijd nauwelijks slaapt merk je hoe belangrijk het is. Niet goed slapen heeft consequenties voor je gezondheid en je humeur. Voor kinderen is slaap dus erg belangrijk met name voor hun ontwikkeling. Kinderen die chronisch te weinig slapen kunnen hierdoor op latere leeftijd gezondheidsproblemen ondervinden. Bron: Marc Weissbluth, blog #76, More sleep problems in children, more mental health problems in teens.

 

Slapen is dus heel belangrijk. Kinderen moeten leren slapen, daarvoor is het handig om met een professional te kunnen overleggen of jouw kindje genoeg slaap krijgt en hoe je het slaapgedrag kan verbeteren. 

 

Hoe word je slaapcoach?

Slaapcoach word je door een gedegen opleiding te volgen waarbij je maanden theorie, praktijklessen en casussen bestudeert.  Ik heb mijn opleiding bij Family Sleep Institute gevolgd en afgerond. Bij FSI (Family Sleep Institute) werkt er een team van professionals waar je als gediplomeerde slaapcoach van FSI altijd up to date wordt gehouden van de nieuwste ontwikkelingen m.b.t. slaapgedrag van baby's en kinderen. 

 

Wees altijd kritisch als je een slaapcoach zoekt, past de slaapcoach bij jouw manier van opvoeden en check of de slaapcoach een gedegen opleiding afgerond heeft. Ik raad aan om de slaapcoach altijd na te gaan bij aangesloten organisaties zoals de IACSC (International Association of Child Sleep Consultants) of op de website's van de opleiders. Vaak plaatsen slaapcoaches mooie logo's op hun website, maar zeggen die eigenlijk niet zo veel.

 

Kortom een slaapcoach kan heel erg waardevol zijn! Zeker als je als ouder(s) even niet meer weet hoe je het slaapgedrag van je kind kan verbeteren. 

 

Liefs, 

 

Marilot

Reactie schrijven

Commentaren: 0