Wintertijd

Het is nu oktober en over anderhalve week gaat de wintertijd in. Sommige kinderen hebben hier veel last van, andere gaan zo mee in het nieuwe ritme. 

Je kan voor twee verschillende manieren kiezen om je kindje te helpen met het schakelen naar de wintertijd. 

 

1. Nieuwe ritme

Niets doen. de klok gaat een uur terug waardoor jij maar ook je kind een uur extra slaap hebben. Helaas zijn kinderen zo gewend aan biologische tijden dat zij hoogstwaarschijnlijk op de 'oude' tijd wakker worden. Maar sommige kinderen merken hier niets van en gaan direct mee in het nieuwe ritme. 

Je kan dus de klokken verzetten en het nieuwe ritme omarmen en je normale routine uitvoeren. 

 

2. Langzaam opbouwen

Misschien heb je al eerder ervaren dat jouw kind moeite heeft met de aanpassingen rondom zomer/wintertijd. Dan is het slim om een week voordat de wintertijd ingaat, heel langzaam jullie routine beetje bij beetje op te schuiven. 

Begin elke dag ietsje later (15 minuten) en probeer 'smorgens je kindje wat langer te laten liggen en bouw dat een aantal dagen op. Net zolang tot aan de nieuwe wintertijd. 

Ook met het bedritueel probeer je die wat naar voren te halen, dus elke avond hetzelfde bedritueel maar dan 15 minuten later. Je schuift uiteindelijk je gehele dagindeling een uurtje naar voren. Wat later in bed en wat langer in de ochtend, althans dat is de bedoeling.

 

Kinderen kunnen wintertijd wat lastig vinden, ze zijn toch weer vroeg wakker en zijn 'savonds sneller moe (want oude tijd).

Het langzaam integreren van de nieuwe tijd kan de overgang wat versoepelen. Wijk niet af van je normale bedritueel alleen van het tijdsstip. 

 

Extra tips:

Een slaapwekker is een mooie manier om voor kinderen (2,5-3 jaar) inzichtelijk te maken wanneer het avond en ochtend is. Een vertrouwd bedritueel is sowieso aan te raden want je wil niet teveel afwijken van je normale dagindeling.

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0