Wetenschap van slaap

Hoe weet je wanneer je kindje moet slapen? Naast dat ik ouders leer om naar de slaapsignalen van hun kindje te kijken leer ik ze ook wat de juiste biologische tijden zijn om hun kindje in bed te leggen. 

Onze biologische klok wordt bepaald door het Circadiaan ritme, dat is ons natuurlijke dag- en nachtritme wat door de zon wordt bepaald. 

Samen met een hormoon in onze hersenen die de slaapdruk opbouwt; Adenosine, creëer je de juiste tijden om een kindje in bed te leggen. 

 

Als slaapcoach adviseer ik vaak een vroege bedtijd, ouders schrikken daar van maar ik leg altijd uit waren ik dat adviseer. 

Een vroege bedtijd zorgt er namelijk voor dat een kind (of ouder) meer NREM slaap krijgt. 

In het begin van de nacht maak je namelijk meer NREM slaap aan en NREM slaap zorgt voor herstellende slaap, lang en diepe slaapgolf, herstelt de vermoeidheid,  immuunsysteem en brengt herinneringen van je korte naar je lange termijn.

Naast NREM heb je ook een REM slaap, REM slaap is een actieve en snelle slaapgolf waarin je veel droomt het connect overdagse activiteiten met ervaringen uit verleden. 

 

Een slaapcyclus bij baby's en jonge kindjes is 45 minuten, daarom worden ze vaak wakker na 45 minuten slaap. Ze kunnen de slaapcyclussen nog niet aan elkaar koppelen. 

 

De NREM slaap bestaat uit de eerste drie fases en de REM slaap uit de laatste fase. 

 

Naast het biologische ritme, kijk ik ook naar de slaapomgeving. Een donkere kamer bijvoorbeeld draagt bij aan een betere nachtrust en slaapjes overdag door de aanmaak van Melatonine. In een donkere kamer en gedurende de dag wordt er meer Melatonine aangemaakt. Het regelt de timing van de slaap. Dus hoe donkerder de kamer, hoe beter je slaapt.

 

Ik leer ouders om hun kindjes door die cyclussen heen te laten slapen en als dat goed gaat zal een kind sneller doorslapen. 

Een vroege bedtijd, 17:30-18:30 zal dus bijdragen aan meer herstellende slaap. Als de nachtslaap verbeterd, zullen ook de slaapjes overdag verbeteren (indien een kindje die nog doet). Maar het heeft tijd nodig. Een kind leren slapen is niet in een paar dagen opgelost. Slaap is als de ontwikkeling van lopen, ze moeten het leren en soms gaat het heel hard en soms duurt het wat langer.

 

Daarom is het belangrijk om voor jezelf te bepalen hoeveel begeleiding je wilt, als je zelf vastberaden bent en consequent aan het slaapplan kan houden heb je misschien minder lang begeleiding nodig. Maar omdat het slaapritme na een week soms kan veranderen is het meest gekozen pakket met twee weken begeleiding (Premium Pakket)

 

Liefs,

 

Marilot

Reactie schrijven

Commentaren: 0