3-2-1 slaapjes

Ieder kind slaapt anders. Sommige kindjes slapen tot dat ze naar de basisschool nog één keer overdag en sommige kindjes zijn met 3 jaar al uitgeslapen en hebben geen slaapje meer nodig. Het hangt van je kindje af, kijk naar het humeur, hoe worden ze wakker en houden ze het vol tot het einde van de dag. Wij noemen dat kijken naar de "Sleepy-cues" dus slaapsignalen. 

Als je naar onderstaand schema kijkt, kan je de signalen proberen te herkennen. 

Maar hoeveel moet een kindje slapen? Ook dit hangt af van de leeftijd, een goed slaapje overdag duurt langer dan 60 minuten. Dit heeft te maken met de slaapcyclus van 45 minuten, waar de eerste 3 fases uit NREM slaap bestaat en de laatste fase uit REM slaap.

 

Hieronder lees je hoeveel slaapjes bij welke leeftijd horen.

 

0-4 maanden

Meestal heeft een baby nog geen geplande tijden voor slaap. Je kunt je kindje echter wel een beetje helpen door een beetje structuur in te bouwen. Verschonen, voeden, spelen en slapen en weer opnieuw. Een pasgeboren baby doet soms wel 8-9 slaapjes in 24 uur. Doorslapen is de eerste paar weken nog niet vanzelfsprekend omdat ze nog niet zo lang zonder voeding kunnen.

 

4-8 maanden 

Slaapjes worden al iets georganiseerder, je herkend wanneer je baby moe is. 

Routine is voorspelbaar en kinderen van deze leeftijd ontwikkelen zelf ook een beter dag,- en nachtritme.

 

Vanaf 8 maanden

Als de slaapjes steeds meer georganiseerd zijn, slaapt jouw kleintje waarschijnlijk vier of drie keer op een dag. Wanneer ga je dan een slaapje afbouwen? Onderstaand schema laat zien wat gemiddeld is que slaap. Maar nogmaals, dit is voor elk kind anders. 

De ochtend slaap is het meest herstellend voor het lichaam en het middagslaapje voor de geest. Deze twee slaapjes blijken vaak het langst --> langer dan een uur.

Wat de key is om de slaapjes goed te timen, leg je kleintje niet te vroeg in de ochtend in bed want dan zit er te lang tussen het slaapje daarop. Als er te lang tussen slaapjes zit kunnen kinderen oververmoeid raken en hun slaapsignalen missen en dat compenseren door extra cortisol aan te maken om wakker te blijven. Kijk dus goed naar je kleintje.

 

Gemiddeld bouwen de slaapjes af bij deze leeftijden. Als je te snel afbouwt zal je dat aan het gedrag van je kindje merken, ze zullen moe en waarschijnlijk bedtijd niet halen. Dit kan ook een signaal zijn dat de slaapjes overdag niet lang genoeg zijn of op de verkeerde tijden. 

 

Bij 8-9 maanden: 3 naar 2 slaapjes

Bij 15-18 maanden: 2 naar 1 slaapje

Tot 4 jaar: 1 slaapje

 

Wil je hulp bij de transitie van de slaapjes, stuur me dan een bericht! 

Reactie schrijven

Commentaren: 0