Veilig Slapen - Baby

Let op trigger warning! Het volgende stukje bevat informatie over wiegendood.


In de FAQ heb ik al een klein stukje gewijd aan veilig slapen met een baby. Waarom is veilig slapen zo belangrijk? Omdat er in Nederland, nog steeds, elke maand, één baby sterft aan wiegendood. Bron en meer info over wiegendood: Veilig Slapen.

Ik ben vanuit de geboortezorg gewend om volgens de richtlijnen van Veiligheid Nederland - die zijn gebaseerd op de richtlijnen van  JGZ te werken. Dat houdt in dat ik met gezinnen werk die deze richtlijnen ook zullen accepteren en toepassen. 

Maar wat is veilig slapen en hoe doe je dat. Allereerst zijn er drie verschillende termen. 

 

Ik licht ze kort toe:

  • Co-sleeping, samen slapen in een open wieg aan het bed van de ouder
  • Room-sharing, samen slapen in een aparte wieg/ledikant/bed in dezelfde kamer. 
  • Bed-sharing, samen slapen in hetzelfde bed

Co-sleeping is handig als je baby bijvoorbeeld borstvoeding krijgt en je makkelijker 'snachts kan voeden. Zodra je baby gaat rollen, kan hij of zij dus ook zijn Co-sleeper uitrollen. Zodra je baby kan (om)rollen, zorg je voor een veilige slaapomgeving door hem of haar in zijn eigen wiegje/bedje te leggen. 

 

Room-sharing komt het meest voor omdat je baby dan bij jou op de kamer slaapt. Soms slaapt een baby daar een paar maanden maar soms wordt zowel de ouder als de baby onrustig van de aanwezigheid van de ander en slaapt iedereen rustiger als iedereen op zijn of haar eigen kamer slaapt. Het voordeel van je baby op je kamer hebben is dat je dichtbij bent, dit geeft je baby geborgenheid.

 

Bed-sharing is echter niet gebruikelijk. Op de site van veiligheid.nl staat het volgende over Bed-sharing:

 

"Je baby kan het te warm krijgen door het dekbed, tussen de matrassen bekneld raken, uit bed vallen of met het gezichtje tegen de kussens aandrukken waardoor het niet goed kan ademen. Bovendien kan je in je slaap op je baby rollen, helemaal als je vermoeid of gestrest bent".

 

Omdat ik de richtlijnen van Veiligheid Nederland volg, werk ik alleen met gezinnen die kiezen voor Room-sharing of Co-sleeping, maar slaapt jouw kindje wel in jouw bed en wil je juist dat hij of zij leert om in een eigen bedje te slapen dan help ik je graag!

 

Speerpunten

Om een zo veilig mogelijke slaapomgeving voor je baby te creëren heeft Veilig Nederland de speerpunten op een rijtje gezet:

 

1. Leg een baby op zijn rug

2. Leg een baby in een lege wieg, dus geen kussens, bumpers of knuffels

3. Leg een baby in zijn eigen bedje of wieg

4. Kleed je baby niet te warm

 

Er zijn nog uitbreidingen op deze punten namelijk, letten op slaapveiligheid, temperatuur en warmtestress.

 

Ik zal nooit adviseren om je baby bij je in bed te nemen. Het is een lastig onderwerp en daarom nodig ik mijn cliënten ook altijd uit om daarover met mij te praten. Wat vind je belangrijk? Hoe sta je over tegen samen slapen? Zo lang we dit onderwerp bespreken en door de juiste handvatten te geven ontstaat er duidelijkheid. Ik kan je informeren over de juiste slaaphygiëne, die zo veilig mogelijk voor ouder en kind is. Mocht je wel samen willen slapen,  bespreek dit dan met je huisarts of je verloskundige.

 

het baby nestje

Ook dit is een heikel punt, bijna alle nestjes worden gepresenteerd als 'veilig' maar daar staat tegenover dat je als ouder er 24/7 bij moet zijn. Bewust. Dus niet slapend. Dit maakt dat het schijnveiligheid creëert. Als ouder denk je dus dat je baby in een veilig product ligt, maar ook bij een babynest (van welk merk dan ook) is er kans op verstikkingsgevaar. 

Gebruik een nestje dan altijd volgens de richtlijnen van Veilig Slapen, altijd onder toezicht.

 

Veilig slapen producten

Ouders worden vaak overspoeld met producten die ervoor zorgen dat je baby veilig slaapt. Maar zijn deze producten wel echt veilig? Dit kan je checken op de site van de consumentenbond. Daar zijn producten getest ook staan er artikelen en filmpjes.

Zeker de moeite waard om eens te bezoeken, zie hier de link!

 

Kijk ook even bij mijn FAQ pagina voor meer info en linkjes!


Reactie schrijven

Commentaren: 0