Ledikant naar een groter bedje


Je kindje klimt uit bed of wil ook in een groter bed. Probeer hier zo lang mogelijk mee te wachten, althans tot 2,5-3 jaar. 

Ik ga je uitleggen waarom.

 

Wat is de juiste tijd om een kind uit een ledikant in een bed te laten slapen?

Wij hebben geleerd dat een kind wat goed regels kan begrijpen én regels kan opvolgen, oud genoeg is om in een bedje te slapen.

Wanneer zij een groot bed krijgen, hebben zij vrijheid. Zullen ze proberen hun bed en kamer te verlaten.

Voor sommige kinderen werkt een groot bed juist wel en zullen zij er ook echt aan toe zijn. 

 

  • Kinderen die klimmen ondergaan een fysieke mijlpaal, klimmen is een ontwikkeling. Als ouder kan je zorgen dat je kind veilig of niet klimt. Door bijvoorbeeld het bedje van de muur af te schuiven, meubels naast het ledikant weghalen, bedje leeg (geen kussens etc.) en leg iets van een zacht tapijtje dan vallen ze minder hard...
  • Een babyfoon met scherm/monitor werkt het beste, zodra je ziet dat je kind klimt zal je dit moeten uitleggen dat dat wenselijk is.
  • Een ledikant biedt veiligheid en geborgenheid. Kinderen vinden het soms spannend om in een groot bed te slapen. Je neemt dus een stukje vertrouwen van ze weg door hun ledikant ineens weg te halen. 
  • Als je toch voor een groter bed wilt gaan, laat het ledikant nog even in de kamer staan. Zo kan je kind wennen aan de transitie en zal het geen 'verrassing' zijn. 
  • Een nieuw broertje of zusje kan ervoor zorgen dat je andere kindje heel erg moet wennen aan de nieuwe situatie. Stel dat je het ledikant voor de nieuwe baby gaat gebruiken, dan veranderd er nog meer.  Wacht dus minimaal 3 maanden vóórdat de baby komt of 3-4 maanden erna. Dit zorgt ervoor dat iedereen gewend is aan de komst van het nieuwste gezinslid. 
  • Kinderen vanaf 2,5-3 jaar zullen regels beter begrijpen. Zij kunnen snappen dat ze in bed moeten blijven 'snachts en dat zij niet mogen spoken door hun kamer of door het huis. Vanaf deze leeftijd is het wisselen naar een groter bedje makkelijker omdat ze het beter zullen begrijpen en wellicht de verantwoordelijkheid ook kunnen nemen. 
  • Wat kan helpen is een slaap-wekker. Dit zijn wekkers waar kleuren of afbeeldingen worden gebruikt om je kind uit te leggen wanneer het nacht is = slapen en wanneer het dag is = wakker worden. Voor kinderen is dit beter te begrijpen dan een normale klok/wekker.

Niet ieder kind heeft moeite met de transitie naar een groter bed, sommige kinderen zijn er juist gebaat bij.

Heeft jouw kindje überhaupt moeite met zelfstandig in slaap te vallen, schroom dan niet om contact met mij op te nemen. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0